1 Columns 2 Column


PENGUMUMAN:

Hebahan Keputusan Permohonan Melanjutkan Pengajian Dalam Bidang Ulum Islamiah Untuk Pelajar-Pelajar Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) Bagi Universiti Al Azhar Di Mesir bagi Sesi 2019/2020 boleh di semak di sini.

 

A. MAKLUMAN KE ATAS PERMOHONAN KEMASUKAN KE BIDANG ULUM ISLAMIAH DI UNIVERSITI AL-AZHAR UNTUK PELAJAR LEPASAN SPM BAGI SESI 2019/2020

Pengumuman Terkini :

 1. Sukacita dimaklumkan bahawa tarikh kemasukan bagi pengajian dalam bidang Ulum Islamiah di Universiti Al-Azhar, Mesir bagi sesi 2019/2020 ialah pada 25 Oktober 2018.

 2. Semakan keputusan permohonan melanjutkan pengajian ke Timur Tengah (Mesir) bagi Pelajar Lepasan SPM Mengikut Bidang Ulum Islamiah Di Universiti Al-Azhar Sesi 2019/2020 boleh dibuat secara atas talian di https://dohe.moe.gov.my/timurtengah bermula pada 20 September(Jumaat) pada pukul 12.00 tengah hari.

 3. Pelajar-pelajar baru akan menduduki Imtihan Qabul (IQ) pada 25 Oktober 2018. Sehubungan dengan itu, anda dinasihatkan berada di Mesir selewatnya pada 20 Oktober 2018 bagi memudahkan segala urusan berkaitan ketibaan dan pendaftaran bagi sesi ujian tersebut.

 4. Anda diminta untuk menyediakan EGP 50.00 sebagai yuran Imtihan Qabul (Tahdid Mustawa) dan dua (2) keping gambar berukuran pasport. Anda bertanggungjawab menyerahkannya kepada pegawai Education Malaysia Egypt setibanya di Mesir bagi menyempurnakan pendaftaran Imtihan Qabul.

 5. Anda dinasihatkan supaya mempunyai visa sosial (3 bulan) sebelum berangkat ke Mesir. Urusan permohonan visa boleh dibuat di Kedutaan Besar Republik Arab Mesir, Kuala Lumpur.

 6. Pengajian di Pusat Bahasa selepas IQ adalah berdasarkan tahap penguasaan yang dicapai dalam Imtihan Qabul. Jadual pengajian semua tahap disusun oleh pihak pengurusan Pusat Bahasa Arab Syeikh Zayed. Tahap penguasaan bahasa adalah seperti berikut:

  BilTahapTempoh Masa
  1Asas 1 مبتدئ أول1 bulan setengah
  2Asas 2 مبتدئ ثان1 bulan setengah
  3Pertengahan 1متوسط أول1 bulan setengah
  4Pertengahan 2 متوسط ثان1 bulan setengah
  5Lanjutan 1 متقدم أول1 bulan setengah
  6Lanjutan 2متقدم ثان1 bulan setengah
  7Cemerlang متميزsebulan

  # Sila emelkan borang yang telah lengkap diisi ke pelajarbarumesir@gmail.com selewat-lewatnya 5 hari sebelum penerbangan. Pelajar dikehendaki tiba di Mesir sebelum 20 Oktober 2018.

  Segala urusan berhubung tiket penerbangan, visa, yuran pengajian dan kelengkapan anda ke Mesir adalah di bawah tanggungan dan diuruskan sendiri oleh anda atau pihak penaja.

 7. Bagi permohonan penginapan di Dewan Malaysia Abbasiah, pemohon boleh membuat permohonan melalui aplikasi online di capaian goo.gl/iGrHwt. Pautan tersebut juga boleh dicapai di laman web rasmi EME iaitu www.emegypt.net. Permohonan yang berjaya akan dimaklumkan menerusi emel terus kepada pemohon.

 8. Anda diminta untuk mengisi borang pengakuan kos rawatan dan kesihatan seperti di lampiran dan sila kemukakan kepada pihak EME setiba di Mesir.

 9. Sebarang pertanyaan dan kemusykilan bolehlah merujuk kepada Bahagian Education Malaysia, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia di talian 03-8870 6226/6627.

 10. Bahagian Education Malaysia
  Jabatan Pendidikan Tinggi
  Kaunter 4, Aras G, Menara 2
  Jalan P5/6 Presint 5
  62200 Putrajaya

B. KEPUTUSAN PERMOHONAN MELANJUTKAN PENGAJIAN DALAM BIDANG PENGAJIAN ISLAM UNTUK PELAJAR-PELAJAR LEPASAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) BAGI UNIVERSITI- UNIVERSITI DI MOROCCO SESI 2018/2019

Pengumuman Terkini :

 1. Untuk makluman, Morocco Agency for International Cooperation (AMCI) telah menawarkan 20 tempat dengan biasiswa pengajian bagi peringkat pengajian Ijazah Sarjana Muda (Degree).

 2. Pendaftaran semester baru bagi 20 calon yang berjaya ke universiti di Morocco akan bermula pada 17 September 2018.

 3. Pihak AMCI menetapkan tarikh ketibaan pelajar ke Morocco adalah bermula pada 10 hingga 14 September 2018.

 4. Persatuan Mahasiswa Malaysia di Maghribi (PMMM) akan menghubungi para pelajar yang berjaya bagi urusan ketibaan dan pendaftaran para pelajar di sana kelak.

  Persatuan Mahasiswa Malaysia Maghribi (PMMM)
  Exco Perhubungan Antarabangsa
  Pegawai Perhubungan : Puan Aisyah Farhana bt Ahmad \ Fakhruddin
  No tel : 010-3110630

 5. Sebarang pertanyaan dan kemusykilan bolehlah merujuk kepada Bahagian Education Malaysia, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia di talian 03-8870 6226/6627.

 6. Bahagian Education Malaysia
  Jabatan Pendidikan Tinggi
  Kaunter 5, Aras G, Menara 2
  Jalan P5/6 Presint 5
  62200 Putrajaya

C. KEPUTUSAN PERMOHONAN MELANJUTKAN PENGAJIAN KE BIDANG SAINS KESIHATAN BAGI UNIVERSITI-UNIVERSITI DI MESIR BAGI SESI 2018/2019

Pengumuman Terkini :

 1. Sukacita dimaklumkan bahawa keputusan permohonan melanjutkan pengajian ke bidang Sains Kesihatan bagi Universiti-Universiti di Mesir bagi sesi 2018/2019 boleh dibuat secara atas talian di https://dohe.moe.gov.my/timurtengah bermula pada 3 September 2018(Isnin) pada pukul 12.00 tengah hari.

 2. Untuk makluman, pendaftaran semester baru bagi universiti di Mesir bermula pada 22 September 2018 manakala sesi pengajian akan bermula pada 1 Oktober 2018.

 3. Education Malaysia Egypt (EME) menetapkan tarikh ketibaan pelajar baru ke Mesir adalah bermula pada 19 hingga 21 September 2018.

 4. Para pelajar dikehendaki memaklumkan kepada EME jadual penerbangan ke Mesir bagi tujuan penyelarasan sambutan pelajar di lapangan terbang dan urusan lain yang berkaitan. Pemakluman tersebut boleh dihantar dengan melengkapkan borang yang disediakan dan mengembalikannya ke alamat e-mel: pelajarbarumesir@gmail.com.

 5. Para pelajar diwajibkan untuk mengisi borang Perakuan Tanggungan Kos Rawatan dan Kesihatan dan Borang Pengangkutan Tanggungan Kos Pengajian. Borang-borang pengakuan ini perlu diisi dan diserahkan oleh pelajar sendiri kepada pihak EME setelah tiba di Mesir.

 6. Bagi pelajar lepasan SPM pada tahun 2016 atau sebelumnya perlu membayar Qidam Muahhil (QM). QM adalah bayaran denda yang dikenakan KPT Mesir kepada para pelajar yang mendaftar masuk ke Universiti (Selain Universiti Al-Azhar) menggunakan kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun yang lebih awal (kelayakan SPM yang bukan pada tahun berikutnya). Panduan untuk bayaran QM boleh didapati seperti di lampiran. Bagi urusan pembayaran QM, para pelajar boleh membuat bayaran di kaunter EME selewat-lewatnya pada 15 November 2018.